Meer dan 150.000 producten
Actie deze maand: GRATIS levering vanaf 200€
Max. 10€ verzendkosten! 

Wat is vuren hout en waar vind je het terug? 


Vuren Hout is afkomstig van de fijnspar (Picea abies). Deze spar is een boom die voorkomt op het noordelijk halfrond. Het is de meest voorkomende boom in Noord-Amerika. Je kunt sparren op elke hoogte vinden, maar het doet het het beste in vochtige grond en in koele klimaten. De spar kan tot 100 voet lang worden. Het heeft een stam die meestal recht is met takken die dicht bij elkaar staan. Vuren Hout is de meest gebruikte houtsoort in België en Nederland.  

De fijnspar is geen den.  In het dagelijkse taalgebruik wordt de fijnspar vaak verward met de den (Pinus sylvestris).Dat wordt nog in de hand gewerkt door de vaak gebruikte benaming Abies – zoals die van het dennengeslacht. Een volwassen fijnspar kan tot 50 meter hoog worden. De oudste boom ter wereld is een fijnspar in de Zweedse provincie Dalarna. De leeftijd van deze boom werd in 2008 geschat op 9555 jaar. België commercialiseert zowel inlands als ingevoerd vurenhout uit Zweden, Finland, Rusland, Polen, Tsjechië en de Baltische staten.
 

De kleur

 

De kleur van vuren is witachtig tot crèmekleurig met een zachte en grove tekening.
Na langdurige blootstelling aan licht wordt het geelbruin.
Om verkleuring tegen te gaan dient de houtsoort snel afgewerkt te worden.
Er is geen opvallende harsgeur zoals bij grenen.

 

De duurzaamheid

 

Vuren hout is in onbehandelde vorm niet erg duurzaam. Om de duurzaamheid aanmerkelijk te verlengen kan vuren hout onder druk geïmpregneerd worden. E-woodproducts werkt alleen met eerste kwaliteit onder druk geïmpregneerd vuren hout.

 

De toepassingen

 

Vuren wordt vooral gebruikt in de bouw: kapconstructies, binnenkozijnen, stijl- en regelwerk etc. De fijnere kwaliteiten komen in aanmerking voor te verven binnentimmerwerk (meubels, ramen, deuren, vloeren). Ook is vuren te vinden in boekenkasten en magazijnstellingen. Het wordt veel verkocht in doe-het-zelf-winkels en bouwmarkten. 

Het hout wordt veelal geïmporteerd uit Scandinavië en het Baltische gebied (inclusief Rusland), maar ook uit Midden-Europa. Het kwalitatief beste hout komt uit wat koudere gebieden, waar de bomen trager groeien, met als gevolg fijnere groeiringen. Zeer fijnjarig (smalle groeiringen) vuren uit Midden-Europa wordt gebruikt in muziekinstrumentenbouw.