DUURZAAM GEÏMPREGNEERD HOUT

 

E-woodproducts kiest resoluut voor duurzaam geïmpregneerd hout.

 

Bij drukimpregnatie wordt het hout onder grote druk geïmpregneerd tot het hout maximaal is verduurzaamd. Hierbij wordt het hout doordrongen met het impregneermiddel. Deze impregnatie voorkomt de aantasting (o.a. schimmels, zwammen, insecten) van het hout.

Drukgeïmpregneerd hout behoeft geen verdere behandeling. Zelfs in extreme weersomstandigheden blijft het hout jaren in perfecte conditie.

 

Een vaak gestelde vraag is of het hout na X aantal jaar opnieuw moet behandeld worden. Het antwoord hierop is neen. U hoeft het hout dus na bvb 5 of 10 jaar niet opnieuw te behandelen. Het hout is en blijft ok.
 

.impregneren.jpg

 


IMPREGNEREN ONDER DRUK


Impregneren onder druk is tegenwoordig de meest toegepaste techniek om hout te verduurzamen. Het wordt uitgevoerd in gesloten vaten door het onder druk en in vacuüm toevoegen van het impregneermiddel en heeft een aantal voordelen ten opzichte van drukloze methoden. Men bereikt er grotere- en meer uniforme indringdiepten mee, omdat de omstandigheden kunnen worden bestuurd en gevarieerd. Men kan deze behandelingen op grote schaal uitvoeren, weliswaar tegen hoge beginkosten en betrekkelijk hoge bedrijfskosten. Met deze methode worden wereldwijd palen, balken en planken behandeld. Er zijn kleine verschillen in de behandeling, maar de basis komt allemaal op hetzelfde neer, ongeveer als volgt:

  1. Men gebruikt ronde vaten waar het hout op karren geladen in wordt gereden. Deze wordt hermetisch afgesloten. De impregneerketel wordt op afschot gezet zodat, wanneer het proces klaar is, er geen overtollig impregneermiddel tussen het hout zit.
  2. De impregneerketel wordt vacuüm gezogen, dat zorgt ervoor dat de lucht uit de impregneerketel gaat en dat de houtcellen open gaan staan.
  3. De impregneerketel wordt vervolgens met het impregneermiddel gevuld.
  4. Er wordt hydraulische overdruk toegepast, waarbij het impregneermiddel in het hout geperst wordt.
  5. Vervolgens wordt gezorgd door pompen dat het overtollige impregneermiddel wordt afgevoerd en teruggaat naar de voorraadtank.
  6. Men gaat door met pompen totdat er geen impregneermiddel meer wordt afgevoerd, dit zal weer een vacuüm in de ketel opleveren.
  7. De impregneerketel wordt drukloos gemaakt en weer horizontaal gezet. Het hout wordt vervolgens uit de ketel gereden waarna het nog enige tijd wordt opgelat om te drogen. Daarna is het gereed voor gebruik.

Het proces is volledig computergestuurd. De computer berekent hoeveel impregneermiddel er in het hout geperst moet worden en stopt automatisch als deze hoeveelheid bereikt is. Ook wordt er geregistreerd hoeveel hout en van welke klant er in de ketel zit. Elke charge wordt bewaard zodat na een aantal jaren nog bekeken kan worden hoe het proces van de desbetreffende ketel verlopen is.

Dit proces met een autoclaaf kan toegepast worden met verschillende impregneermiddelen.

Creative Commons-Licentie

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

 


HOE KUNNEN WIJ ONZE AANGEKOCHTE PRODUCTEN HET BESTE ONDERHOUDEN?


Uiteraard draagt u als goede huisvader de nodige zorg voor uw picknicktafel of tuinbank.
 

1. Span de moeren aan na de wintermaanden. 

Tijdens de winter zijn de nachten (zeer) koud. Daarom zal het hout elke nacht inkrimpen, om daarna tijdens de dag terug uit te zetten. Bijgevolg kunnen de moeren ietwat los komen te zitten. Bij het verschijnen van de eerste zonnestralen (in maart, april?) spant u daarom best even alle moeren goed aan. Bijgevolg kunt u in de lente en de zomer terug genieten van een zeer stabiele tafel of tuinbank.


2. Zet u tafel tijdens de wintermaanden binnen / bedek ze met plastiek / behandel ze met houtolie

De wintermaanden zijn vaak kil en vochtig. Kortom, deze weersomstandigheden zijn niet ideaal om uw tuinmeubel optimaal te beschermen. Alhoewel het geïmpregneerde hout ook in deze omstandigheden in orde blijft, zal het kleur van het hout iets grijzer worden. Dit is een normaal fenomeen en doet geen afbreuk aan de kwaliteit van het hout. Om dit kleurverschil tegen te gaan, kunt u drie zaken doen:

 

  1. Zet u tafel tijdens de wintermaanden binnen: Een picknicktafel demonteren vraagt slechts 10 minuten tijd. U koppelt de pootstukken los, en laat deze uiteraard in zijn geheel.
  2. Bedek uw tuinmeubel met plastiek of een goeslaken
  3. Behandel uw tuinmeubel met houtolie: Wij adviseren u RESTOL houtolie.
 

TIP: Gebruik NOOIT een hogedrukreiniger. De krachtige waterstraal zal de natuurlijke waslaag van het hout beschadigen.