Kenmerken van hout

 

Hout is een natuurproduct, het leeft, het beweegt. Hout is geen kunststof of metaal, en heeft dan ook andere eigenschappen. Daarenboven is elke boom, elke plank 
anders. Dit zorgt er dan ook voor dat u een uniek product zult ontvangen. 

Hout beschermt tegen hitte en geluid, is sterk en toch ook elastisch, goed te bewerken, enzovoort. 

Wie hout kent, houdt zeker rekening met de volgende eigenschappen. Deze mogen geen reden zijn om het hout af te keuren of een klacht in te dienen.

Noesten en nerven

Hout is puur natuur. Daar horen noesten, jaarringen en verven bij. Afhankelijk van de soort en de leeftijd kunnen ze verschillende vormen hebben. Knopen die aan het hout zijn vastgegroeid, worden in de tuinhoutbranche niet als mindere kwaliteit aanzien.

   

Groene vlekjes

Er kunnen soms groene plekjes zichtbaar zijn. Dit is een natuurlijk fenomeen doordat het impregneermiddel reageert met het hars in het hout. Als het hout blootgesteld wordt aan het zonlicht zal deze groene schijn er uittrekken.

   

Vlekken en blauwalgen (schimmels)

Dit kan ontstaan omdat de producten niet onder de juiste omstandigheden zijn opgeslagen (namelijk een vochtigheid hoger dan 18 procent). Dit is simpel op te lossen door de schimmelvorming af te vegen met een droge doek. We merken op geïmpregneerd hout nu net bestendig is tegen schimmelvorming. 

   

Verkleuring

Het hout verkleurt door de inwerking van het zonlicht. Nadat het hout geïmpregneerd is, heeft zicht vaak een groene schijn. Als het hout daarna blootgesteld wordt aan het zonlicht, zal het hout zijn natuurlijke kleur aannemen. Toch zal het hout in tijd terug zijn natuurlijke kleur verliezen en grijs worden (zie laatste foto).. 

      

Kromtrekken van hout

Door de weersomstandigheden is het mogelijk dat hout gaat kromtrekken. Dit is dus een normaal verschijnsel en kan niet 100% vermeden worden. Barsten en splijten

Hout is een natuurlijk product. Omdat het organisch is, wordt het sterk beïnvloed door het gebied waar ze zich in bevindt. Het hout wil steeds in balans komen met zijn natuurlijke omgeving. Een stuk hout zal tijdens de verschillende seizoen altijd uitzetten en krimpen als een gevolg van de relatieve luchtvochtigheid. De barsten en spleten zijn dus heel normaal, en komt omdat het hout werkt .... het zet uit en krimpt.

       

Hars komt uit het hout

Heel soms wordt men geconfronteerd met een harsplek in één van de planken. Dit is helaas onvermijdelijk omdat dit een eigenschap is van hout. 
Hars plakt heel erg. U kunt de hars verwijderen door deze te laten drogen en weg te snijden met een scherp mes.