HARDHOUT

 

Met hardhout wordt over het algemeen het hout van de loofbomen bedoeld. De term hardhout komt van de Engelse term "hardwood". Volgens de strikte definitie van hardwood, zegt dit niets over de hardheid van het hout. Zo zijn sommige hardhoutsoorten, bijvoorbeeld Balahout, zelfs zacht te noemen en zelfs niet erg duurzaam.

Maar in de praktijk zal hardhout wel gebruikt worden voor de hardere en duurzame houtsoorten. 

De meubels bij E-woodproducts zijn gemaakt van de hardhoutsoort Mahonie

Mahoniehout is vanwege het bijzondere en duurzame karakter sinds lange tijd ook de standaard voor meubelmakers, omdat je er ontwerpen mee kunt realiseren die met andere houtsoorten niet mogelijk zijn. Mahonie wordt ook veel verwerkt in het interieur van luxe jachten en auto’s, vanwege de chiquere uitstraling waar Mahonie voor zorgt. Tevens is het in gebruik voor bepaalde muziekinstrumenten, met name voor de klankkast van vele gitaren.
 

Andere soorten hardhout:

Hardhout komt in allerlei duurzaamheidsklasses terug. Het meest bekende is Bankirai hardhout met Duurzaamheidsklasse 1. Andere vormen zijn Bilinga (iets geler), Keruing (minder duurzaam, meer werking), Morada (zeer donker van kleur), Massaranduba, Kempas (sterk vergelijkbaar met Bankirai), Garapa (sterk vergelijkbaar met Bankirai), Cumaru (sterk vergelijkbaar met Bankirai), Angelyn Vermelho, Almendrillo, Azobe (vaak gebruikt bij palen) en meer.


Herkomst van hardhout:

Hardhout is doorgaans afkomstig uit Zuid-Amerika, Midden-Afrika of Azië.


De kleur:

De kleur is doorgaans donkerder van kleur dan naaldhout.


Duurzaamheid:

Hardhout is in onbehandelde vorm erg duurzaam. Impregneren is doorgaans dus niet nodig.


Toepassingen:

Brugdekken, scheepsvloeren, sluizen, steigers, bouwconstructies, meubelen, parket- en industrievloeren, ...