HARDHOUT

 

Met hardhout wordt over het algemeen het hout van de loofbomen bedoeld. De term hardhout komt van de Engelse term "hardwood". Volgens de strikte definitie van hardwood, zegt dit niets over de hardheid van het hout. Zo zijn sommige hardhoutsoorten, bijvoorbeeld Balahout, zelfs zacht te noemen en zelfs niet erg duurzaam. Maar in de praktijk zal hardhout wel gebruikt worden voor de hardere en duurzame houtsoorten. 

Wenst u een overzicht van alle hardhouten tuinmeubelen bij E-woodproductsKlik dan hier voor een overzicht.

De meubels bij E-woodproducts zijn gemaakt van onder andere de hardhoutsoort Mahonie en Keruing

Herkomst van hardhout:

Hardhout is doorgaans afkomstig uit Zuid-Amerika, Midden-Afrika of Azië.


De kleur:

De kleur is doorgaans donkerder van kleur dan naaldhout.


Duurzaamheid:

Hardhout is in onbehandelde vorm erg duurzaam (en heeft een gemiddelde levensduur van 15 tot 25 jaar, afhankelijk van de soort hardhout).
Doorgaans wordt hardhout niet geïmpregneerd. Toch raden hout-specialisten het sterk aan om hardhout jaarlijks te behandelen met houtolie.


Toepassingen:

Brugdekken, scheepsvloeren, sluizen, steigers, bouwconstructies, meubelen, parket- en industrievloeren, ...
 


Soorten Hardhout

 

Hardhout komt in allerlei duurzaamheidsklasses terug. Het meest bekende is Bankirai hardhout met Duurzaamheidsklasse 1. Andere vormen zijn Bilinga (iets geler), Keruing (minder duurzaam, meer werking), Massaranduba, Kempas (sterk vergelijkbaar met Bankirai), Garapa (sterk vergelijkbaar met Bankirai), Cumaru (sterk vergelijkbaar met Bankirai), Angelyn Vermelho, Almendrillo, Azobé (vaak gebruikt bij palen) en meer. 


Mahonie hardhout
 

De Afrikaanse mahonie (Khaya ivorensis A.Chev., Khaya anthotheca C.DC., Khaya grandifoliola C.DC., Khaya senegalensis A.JUSS.) behoort tot de familie van de Meliaceae en komt uit tropisch Afrika. Verschillende soorten bomen leveren Mahoniehout.  Mahonie is mooi stabiel hout, met de herkenbare roodbruine kleur, dat zowel voor meubels als bij jachtbouw veel gebruikt wordt. Mahoniehout is makkelijk te verwerken en is daarom ook zeer geschikt voor draai-, beeldhouw- en houtsnijwerk. Het hout wordt ook veel gebruikt bij de scheepsbouw (vb: interieur van luxe jachten). Tevens is het populair bij bouwers van muziekinstrumenten, het hout is met name geschikt voor de klankkast van wat duurdere gitaren. 
 

  • Duurzaamheidsklasse 3
  • Volumieke massa: 530 tot 750 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
  • Drogen: Dit gaat gemakkelijk, maar planken vervormen daarbij soms door inwendige spanningen.
  • Gemakkelijk te bewerken.

 


Azobé hardhout.


Dit is een bijzondere harde en duurzame houtsoort. Het heeft een donkerbruine rode kleur en is afkomstig van de boom Lophira alata. Ze behoord tot de familie van de Ochnaceae en komt voor in West-en Midden Afrika, en wordt tot maximum 50 meter hoog. 

Het wordt vooral gebruikt voor zware constructies die niet alleen weer en wind moeten doorstaan, maar ook grote krachten moeten opvangen zoals sluisdeuren en palen waar schepen tegenaan kunnen varen (dukdalven, remmingwerken e.d.). In Nederland en België wordt azobé niet aangevreten door paalworm. Ook wordt het voor steigerdelen gebruikt en overal waar een zeer vaste duurzame houtsoort benodigd is zoals fundatiepalen en -regels. Maar ook in afscheidingen van vlechtmatten en schoeiingen wordt het toegepast, alsmede als tuinhout, pergola’s en vlonders.
 
  • Duurzaamheidsklasse 1
  • Volumieke massa: 1050 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
  • Drogen: Azobé hout droogt zeer langzaam
  • Trekt snel krom en daarom niet geschikt als terrasplank of lange onderbalken onder uw terras

 
 


Bankirai hardhout


Bankirai, ook wel Bangkirai, Balau of Selangan batu genoemd, is een tropisch hardhoutsoort dat groeit in Maleisië, Indonesië, Filipijnen, Vietnam en Thailand. Bangkirai hout in Nederland is veelal geïmporteerd uit Borneo, Maleisië. België commercialiseert Yellow Balau onder de naam Bangkirai. Bankirai wordt geleverd door meerdere zware Shoreasoorten uit de familie Dipterocarpaceae, waarvan de Shorea laevis, Shorea atrivernosa, Shorea glauca, en Shorea gisok enkele voorbeelden zijn. De bomen uit deze Shoreagroep worden doorgaans zo’n 35 meter hoog, met uitschieters van 60 meter. De diameter van de stam is gemiddeld iets meer dan een halve meter, maar kan in extremere gevallen ook zo’n 2 meter bereiken.

Toepassingen: Bruggen, brugdekken, brugleuningen, geluidswallen, waterwerken en palen.
 
  • Duurzaamheidsklasse 2
  • Volumieke massa: 950 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
  • Zeer populaire hardhoutsoort
  • Kleur: geel/brijsbruine hardhout met een roodachtige tint.

 
 


Bilinga hardhout


Bilinga (soms ook gecommercialiseerd als ‘Opepe’) hout uit West-Afrika is over het algemeen geel tot roodbruin. De producten die gemaakt zijn met deze hardhoutsoort hebben een lange levensduur. De duurzaamheidsklasse is hier immers 1. Bilinga hardhout is zeer goed toepasbaar voor dekdelen en bouwconstructies. Dit kan voor zowel binnen en buiten aangezien Bilinga hout nauwelijks vervormd.

Toepassingen: zware onbeschutte draagconstructies; waterwerken; brugdekken; terrassen en hun onderconstructie; buiteninrichting; beeldhouw- en draaiwerk.
 
  • Duurzaamheidsklasse 1
  • Volumieke massa: 750 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
  • Goed bewerkbaar
  • Drogen: Bilinga droogt zeer langzaam. 

 
 

Keruing hardhout


Keruing (Dipterocarpus spp.) behoort tot de familie van de Dipterocarpaceae en is de verzamelnaam voor een dertigtal soorten van Dipterocarpus uit vooral Indonesië en Maleisië. De benaming Yang duidt uitsluitend op variëteiten uit Myanmar en Thailand.
Het kernhout is matig duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse III). Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Keruing vertoont soms sporen van zwarte wormsteken.

Toepassingen: draagstructuren; divers binnenschrijnwerk zoals parket; vrachtwagen- en wagonbodems; waterwerken en koeltorens.
 
  • Duurzaamheidsklasse 3  
  • Volumieke massa: 800 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
  • Drogen: Zeer langzaam
  • Kleur: bruin-geelachtige kleur

 
 

Massaranduba hardhout


Deze houtsoort staat bekend om zijn donker rode kleur. Ze droogt zeer langzaam en heeft een sterke neiging om te vervormen, plus vorming van oppervlakte en eindscheuren. Dit hardhout groeit in Suriname, Guyana's, Brazilië en Midden-Amerka. Het hout is heel sterk, maar goed te bewerken en mooi af te werken. Hoewel het in feite geschikt is voor een groot scala aan toepassingen van heel fijn (bijvoorbeeld muziekinstrumenten) tot grove constructies wordt het tegenwoordig vooral gebruikt in de water- en bruggenbouw (zware draagconstucties), paardenboxen en voor tuinhout. Het hout is goedkoper dan andere hardhoutsoorten.
 
  • Duurzaamheidsklasse 1  
  • Volumieke massa: 1050 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
  • Drogen: Het drogen houdt een groot risico op vervormingen en barsten in.
  • Kleur: rozebruin tot purperbruin kernhout (vleeskleurig)


Kempas


Kempas hardhout komt voor in Maleisië, Indonesië, Filipijnen, Thailand. De boom kan tot wel 50 meter hoog worden. Het hout is moeilijk tot matig moeilijk te bewerken. Schaven geeft een glad oppervlak, maar dat is afhankelijk van de aanwezige kruisdraad.
Deze houtsoort wordt veel toegepast voor parket, meubelen, bruggen, steigers etc. In België en Nederland wordt Kempas gebruikt voor gevelbekledingen en voor binnenbetimmeringen en uiteraard voor houten vloeren.

Toepassingen: Parket(vloeren), meubelen (blindwerk), rabatdelen voor gevelbekleding, tuinhout en eventueel binnenbetimmeringen, pallets en in de waterbouw.
 
  • Duurzaamheidsklasse 2  
  • Volumieke massa: 770-1000 kg/m³.
  • Drogen: Zowel aan de open lucht als in de droogruimte is het hout vrij makkelijk te drogen.
  • Kleur: oranjerood tot donkerbruin van kleur.