GRENEN HOUT

 

Grenen is na vuren Hout de meest gebruikte houtsoort in België en Nederland. 


De herkomst:

Grenen is de commerciële naam voor Pinus sylvestris. Grove pijn is de juiste Nederlandse naam, al wordt ook vaak grove den gebruikt. De meeste Pinus-soorten komen uit het noordelijke halfrond. Al vind je ze ook in Chili, Brazilië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Midden- en Zuid-Europa, …

 

Grenen hout E-woodproducts


De kleur:

Het kernhout is licht tot roodbruin-geel. Het spinthout is wit tot geelachtig wit. Allebei worden ze donkerder na blootstelling aan licht. De kwasten zijn bruin, redelijk groot en verspreid in kransen.
Op dosse heeft het een duidelijke vlamtekening, op kwartier een streeptekening. Op dosse ziet u vaak heel fijne streepjes op het tangentiële vlak: dat zijn de harskanaaltjes. Harsconcentraties herkent u als donkere vlekken. Meestal is de draad recht en de nerf (matig) fijn.
 

Grenen hout E-woodproducts

 


Duurzaamheid:

Het kernhout is in onbehandelde vorm matig tot weinig duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse III-IV), het spint is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Bij E-woodproducts is het grenen hout onder diepe druk geïmpregneerd, wat de duurzaamheid doet toenemen.


Toepassingen:

Grenen hout wordt vooral gebruikt bij: timmerwerk, vloerbalken, plafonds, vloeren, kasten, lijstwerk, panelen, ...