Doorgaan naar inhoud
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten! | GRATIS LEVERING
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten! | GRATIS LEVERING

Wat is Douglas Hout?

 

Douglas hout is afkomstig van de douglasspar, die tegenwoordig ook in Nederland en België groeit. Deze boom stond oorspronkelijk bekend als de 'Oregon Pine' en is van nature te vinden in het westen van Noord-Amerika, waar hij hoogtes tot wel 100 meter kan bereiken.

Het betreft een duurzame naaldhoutsoort met een natuurlijke levensduur van ongeveer 10-15 jaar. Douglas hout kan zowel onbehandeld worden gebruikt als naar wens geïmpregneerd worden. De vraag naar deze houtsoort is de afgelopen jaren gestegen.

Het kernhout van de douglasspar behoort tot klasse 3-4 en is daarmee een van de meest duurzame houtsoorten in Europa. Het is tevens een van de hardste Europese houtsoorten en wordt na het drogen nog harder. Hoewel de douglasspar oorspronkelijk uit het westen van Noord-Amerika komt, wordt hij nu ook in Europa aangeplant voor houtproductie.

Wat kunnen we leren over douglassparren?

Hier zijn enkele belangrijke punten die we kunnen leren over douglassparren:

  1. Botanische kenmerken: Douglas sparren behoren tot de Pinaceae-familie en zijn groenblijvende naaldbomen. Ze worden wetenschappelijk aangeduid als Pseudotsuga menziesii of soms Pseudotsuga taxifolia.
  2. Indrukwekkende grootte: Douglas sparren behoren tot de grootste groenblijvende bomen ter wereld. Ze kunnen hoogtes bereiken variërend van 20 tot meer dan 100 meter en hebben een indrukwekkende diameter die kan oplopen tot 2,4 meter, hoewel sommige exemplaren nog groter kunnen zijn, met diameters van meer dan 5 meter.
  3. Langlevend: Deze bomen hebben een opmerkelijk lange levensduur. De grootste douglassparren langs de kust kunnen meer dan 500 jaar oud worden, terwijl de oudste exemplaren zelfs meer dan 1300 jaar oud kunnen zijn.
  4. Naaldachtige bladeren: De bladeren van de douglasspar zijn naaldachtig van vorm, groenblijvend en hebben een lengte van 2-3 cm.
  5. Kegels en voortplanting: Douglas sparren produceren kegels die 5-10 cm lang zijn, met ronde schubben en duidelijk herkenbare driedelige schutbladen. Bestuiving vindt plaats in het vroege voorjaar, en de zaden vallen uit in de late zomer of herfst.
  6. Verwantschap en verspreiding: Hoewel de douglasspar nauw verwant is aan de lariks, vertoont hij ook kenmerken die gemeen zijn met echte sparren, hemlocks en sparren. Oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika, is de douglasspar nu wereldwijd te vinden en wordt hij in veel Europese regio's aangeplant, waar hij een belangrijke houtsoort is geworden.

In het kort zijn douglassparren indrukwekkende, langlevende naaldbomen die bekend staan om hun grootte en houtkwaliteit, en ze spelen een belangrijke rol in de bosbouw en houtindustrie.

Wat zijn de toepassingsmogelijkheden?

 
Douglas Hout is van alle tijden. Reeds in de oudheid gebruikten inheemse volkeren Douglas, onder andere als brandstof voor het koken, vishaken en handvatten. Ze gebruikten ook douglas-takken om de vloeren van loges en zweethutten te bedekken.

De laatste jaren is douglas tuinhout ook steeds populairder geworden. Mede ook omdat deze houtsoort duurzamer en goedkoper is dan hardhout.

  • Douglasspar wordt vandaag vanwege zijn sterkte voornamelijk gebruikt voor de bouw en constructie. Het is hard en slijtvast, waardoor het geschikt is voor gebruik waar slijtage een rol speelt, zoals werven, schragen, brugdelen, blokhutten en commerciële gebouwen. Het is een van de beste houtsoorten voor zware constructieve doeleinden, waaronder gelamineerde balken en dakspanten.
  • Douglasspar is een hoogwaardige houtsoort voor de vervaardiging van deuren en ramen. Het wordt ook gebruikt voor de productie van een breed scala aan producten, waaronder algemeen freeswerk, vloeren, meubels, kasten, fineer, vaten, schepen en boten, transmissiepalen en scheepspalen.
  • Douglashout kan zowel binnen en buiten toegepast worden. Ten bate van de woningbouw kunt u denken aan douglas trappen, kozijnen, dakconstructies, gevelbekleding en deuren. Voor buitentoepassingen denken we aan een tuinhuis, blokhut, overdekte schuur of zelfs een veranda.
     

Hoe kan je het best Douglas houten producten onderhouden?

 

Het onderhouden van Douglas houten producten is essentieel om hun duurzaamheid en uitstraling te behouden. Hier zijn de aanbevolen stappen voor het onderhouden van Douglas hout:

Schoonmaken:

  • Douglas hout is robuust en kan regen verdragen, maar het moet periodiek de kans krijgen om te drogen om schimmelvorming te voorkomen, vooral als er kleine zwarte vlekjes (schimmel) verschijnen.
  • Als het hout is blootgesteld aan vocht, moet u het behandelen. In geval van schimmelvorming kunt u eerst proberen om het oppervlak te behandelen met azijn voordat u zware anti-schimmelproducten gebruikt.
  • Het gebruik van een hogedrukreiniger om uw Douglas houten tuinmeubelen te reinigen kan effectief zijn, maar wees voorzichtig omdat de verhoogde waterdruk de houtvezels kan blootleggen, waardoor ze vatbaarder zijn voor schimmel en vlekken. Het kan ook splinters veroorzaken, wat extra schuren vereist.

Onderhoud:

  • Om uw Douglas houten meubelen in optimale conditie te houden, wordt aanbevolen om jaarlijks een olieafwerking aan te brengen.
  • Breng een dunne laag Restol Houtolie aan om te voorkomen dat uw meubels snel verouderen.
  • Als u het hout wilt schilderen of oliën, is het niet altijd noodzakelijk om het tot een zeer fijn oppervlak te schuren. Voor een heldere afwerking is schuren tot korrel 150 of 180 meestal voldoende.
  • Het is belangrijk om het hout goed te ontvetten voordat u houtolie of beits aanbrengt.

Door deze stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw Douglas houten producten er mooi uit blijven zien en langer meegaan. Het jaarlijkse onderhoud met olie zal helpen om het hout te beschermen tegen weersinvloeden en slijtage.

Vaak gestelde vragen over Douglas Hout

Hoe lang gaat Douglas hout mee?

Douglas hout kan onbehandeld ongeveer 10 tot 15 jaar meegaan. Met de juiste behandeling en onderhoud kan deze periode aanzienlijk verlengd worden.

Hoeveel krimpt Douglas hout?

Douglas hout krimpt relatief minder dan veel andere houtsoorten. Krimp is afhankelijk van de vochtigheidsgraad en kan variëren, maar ligt meestal rond de 2-4%.

Hoe werkt dit hout?

'Werken' van hout verwijst naar het uitzetten en krimpen door vochtigheidswisselingen. Douglas hout werkt gemiddeld; het zal wat uitzetten en krimpen afhankelijk van de vochtigheid.


Is Douglas hout duurzaam?

Ja, Douglas hout is redelijk duurzaam, vooral wanneer het behandeld is. Het is bestand tegen rot en insecten, wat bijdraagt aan zijn lange levensduur.

Mogen we onze houten Douglas palen zomaar in de grond plaatsen?

Het direct in de grond plaatsen van Douglas palen is niet aan te raden, omdat dit kan leiden tot snellere rotting. Het is beter om ze te behandelen of gebruik te maken van paalhouders.

Welke eigenschappen maakt Douglas hout duurzaam?

De natuurlijke duurzaamheid komt door de hoge harsinhoud, wat het hout beschermt tegen rot en insecten.

Hoe kan ik Douglas hout schoonmaken?

Reinigen kan met een milde zeepoplossing en een zachte borstel. Vermijd agressieve chemicaliën die het hout kunnen beschadigen.

Kan ik Douglas hout schilderen of oliën?

Ja, Douglas hout kan zowel geschilderd als geolied worden. Voor schilderen is een primer aan te raden, en voor oliën een product dat geschikt is voor buitengebruik.

Hoe zit het met de ecologische aspecten van Douglas hout?

Douglas hout is relatief milieuvriendelijk, vooral als het lokaal geproduceerd en geoogst wordt. Het heeft een lagere CO2-voetafdruk dan veel geïmporteerde houtsoorten.

Zijn er andere toepassingen voor Douglas hout?

Douglas hout wordt veel gebruikt in de bouw, voor constructiebalken, gevelbekleding, tuinmeubilair, en landschapsinrichting. Het is ook populair voor interieurtoepassingen zoals vloeren, plafondbekleding en meubels.

Vergelijk Producten

{"one"=>"Selecteer 2 of 3 items om te vergelijken", "other"=>"{{ count }} van 3 items geselecteerd"}

Selecteer het eerste item om te vergelijken

Selecteer tweede item om te vergelijken

Selecteer derde item om te vergelijken

Vergelijken