DOUGLAS HOUT

 

Douglas Hout is een naaldhoutsoort die van nature uit duurzaam is (10-15 jaar). Ze valt in duurzaamheidsklasse 3 en is daarom één van de meest duurzame soorten in Europa. Deze houtsoort kan ook onbehandeld gebruikt worden, maar naar wens ook geïmpregneerd.

Onderaan deze pagina vindt u een overzicht van alle soorten Douglas planken, palen, regels, ... 

Wenst u een overzicht van alle producten uit Douglas hout, klik dan hier

 

De herkomst:

De douglasspar (Pseudotsuga menziesii, synoniem: 
Pseudotsuga taxifolia) is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae).
De boom komt van nature voor in het westen van Noord-Amerika. Hier wordt ze de Oregon Pine genoemd.

Circa 1830 werd de Douglasspar ingevoerd in Groot-Brittanië en later ook Duitsland. In Europa noemen we deze houtsoort: Europese Douglas. 

De kleur:

De kleur is zalmkleurig tot roodachtig bruin kernhout, roomkleurig wit tot geel spinthout.

Duurzaamheid:

Klasse: duurzaamheidklasse 3

Het kernhout is in onbehandelde vorm matig duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse III) en is gevoelig voor aantasting door termieten. De matige duurzaamheidsklasse komt overeen met een tijdsduur van 10 tot 15 jaar. Het woord "matig" is bij het samenstellen van de duurzaamheidsklassen ietwat ongelukkig gekozen... Douglas hout is van nature uit dus al erg duurzaam!

Wilt u de houdsbaarheidsdatum van dit hout nog verlengen, dan kunt u bij E-woodproducts zelfs kiezen voor geïmpregneerd Douglas hout, of één van de volgende beschermmethodes gebruiken.


Toepassingen:

Het hout is in grote afmetingen beschikbaar en wordt bijvoorbeeld voor spantconstructies gebruikt. Ook wordt veel douglas verwerkt tot multiplex. Andere toepassingen: parket, plankenvloeren, traptreden, banken, meubels, ladders, turntoestellen, gereedschap, ...

Eigenschappen:

  • Douglas hout heeft een warme uitstraling.
  • Ze heeft een hoog percentage kernhout.
  • Ze is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten.
  • Na droging wordt Douglas hout steeds harder. Dit heeft als voordeel dat ze in het begin gemakkelijk te verwerken is, en later sterk/harder zal worden. 
  • Onbehandeld verkleurt Douglas hout naar blauwe grijze tint. Om vergrijzing te voorkomen kunt u een Restol UV toepassen.
  • Het geschaafde Douglashout is teruggedroogd tot +/- 18 %. Hierdoor zullen er veel minder scheurvormingen ontstaan.