Meer dan 150.000 producten
Actie deze maand: GRATIS levering vanaf 200€
Max. 10€ verzendkosten! 

Constructiehout

Bouwhout is de grote, dimensionale stukken hout die worden gebruikt in bouwprojecten. Het wordt ook wel timmerhout genoemd, en het is een van de belangrijkste materialen waarvan huizen worden gemaakt.

Bouwhout is een zeer verfijnd product met een vochtgehalte van minder dan 15%. Het bestaat uit spar, den, lariks en douglasspar. Bouwhout moet worden gesorteerd op draagkracht, vochtgehalte (voor het drogen in het veld), korrelstructuur (die de sterkte kan beïnvloeden) en maatvastheid binnen bepaalde toleranties om een goede passing tijdens de installatie te garanderen.

Constructiehout kan worden gesneden en gebouwd tot mooie, functionele voorwerpen. De gebruikte houtsoort bepaalt de toepassingsmogelijkheden ervan.

Onderaan deze pagina vindt u enkele aanvullende, vaak gestelde vragen over bouwhout.
 

  1. Gording : Gording is een horizontale balk die over de spanten van een dak is aangebracht.

  2. Panlat : Panlatten worden gebruikt ter ondersteuning en bevestiging van dakpannen (of ander dakbedekkingsmateriaal) op een hellend dak.

  3. Regel : Regels worden vaak gebruikt voor de fundering van terrassen of veranda's.

  4. Schoor : Schoren bestaan uit elementen, zoals balken en kolommen, die worden aangebracht om een constructie te versterken.

     

Welke houtsoort is het beste voor een draagconstructie?


Als u een draagconstructie wilt bouwen, is het handig om de verschillende houtsoorten te kennen. Welk soort moet u gebruiken?

Het antwoord is: dat hangt ervan af. De houtsoort die u kiest voor uw draagconstructie hangt af van het beoogde gebruik.

Als u bijvoorbeeld wilt dat uw terras lang meegaat, is onder druk behandeld hout de beste optie. Onder druk behandeld hout is behandeld met chemicaliën om het bestand te maken tegen rot, insecten en waterschade. Vanwege deze eigenschappen is dit type hout ideaal voor terrassen die aan regen worden blootgesteld!

Hardhout is een populaire keuze voor mensen die hun terras een artistieke of design uitstraling willen geven. Omdat hardhout beter bestand is tegen rot en schimmel dan andere vloermaterialen, is het ook een goede langetermijninvestering.

Hoewel hardhout weerbestendig is, betekent dit niet dat het nooit zal rotten. U moet uw terras nog steeds beschermen tegen de elementen door regelmatig een kit of beits aan te brengen.

Dit is een overzicht van de meest gebruikte houtsoorten in de bouw: Europees Douglas uit Frankrijk, Duitsland en België of Oregon Pine uit Noord-Amerika (Pseudotsuga menziesii); Vuren uit België en buurlanden en Noords vuren uit Noord-Europa (Picea abies); Grenen uit België en/of buurlanden en Noords grenen uit Noord-Europa (Pinus sylvestris)

 

Wat zijn de meest voorkomende toepassingen van bouwhout?


Timmerhout is een algemene term voor de materialen die worden gebruikt bij de bouw van huizen, constructies en andere gebouwen. Hout kan worden gemaakt van zachthout, zoals grenen of vuren, of van hardhout, zoals eiken, esdoorn en mahonie.


Timmerhout kan voor veel verschillende dingen worden gebruikt, maar de meest voorkomende toepassingen zijn :


1. Huizenbouw. Timmerhout is het belangrijkste materiaal voor de bouw van huizen en andere constructies.


2. Meubels. Constructiehout kan worden gebruikt om een verscheidenheid aan meubels te maken, waaronder dressoirs, tafels en bedden.


3. Decoratie en ambachten. Constructiehout kan worden omgezet in kunstwerken, waaronder schilderijen of sculpturen.

4. Omheiningspalen/hekken/pergola's/railingpalen voor dekken/porches/patio's/decks.

5. Vloeren (hardhouten vloeren). timmerhout kan worden gebruikt voor de constructie van houten vloerdelen zoals hardhouten vloeren of parketplanken

 

Wat is Epicea?


Een houtsoort die epicea wordt genoemd, is afkomstig van een boomsoort die inheems is in Scandinavië en Oost-Europa. Het bestaat hoofdzakelijk uit fijnspar, maar de term kan ook worden toegepast op die soort of op andere soorten zoals de grove den (Pinus sylvestris). Epicea is niet erg duurzaam in vergelijking met veel soorten van hout. In feite wordt het beschouwd als een van de zachtste houtsoorten die er zijn. Het is ook zeer licht van kleur en heeft een fijne nerf die lijkt op es. De term epicea wordt ten minste sinds 1786 gebruikt als onderdeel van de wetenschappelijke classificatie voor fijnspar (Picea abies).

 

Is vurenhout geschikt voor buitengebruik?


Onbehandeld vurenhout is weinig bestand tegen weersinvloeden en daardoor gevoelig voor houtrot, schimmelaantasting en algen. Als u vurenhout buiten wilt gebruiken, moet u het eerst behandelen - dan wordt het hout geschikt voor buitentoepassingen en gaat het langer mee.
 

Wat is hardhout?


Hardhout is een duurzame houtsoort die wordt gebruikt voor vloeren, meubels, kasten en andere voorwerpen. Hardhout is zeer sterk en duurzaam. Het is ook van nature bestand tegen water en rot. Hardhout heeft een hogere dichtheid dan zachthout, waardoor het sterker en duurzamer is. Hardhout heeft ook een strakkere nerfstructuur dan zachthout, waardoor het beter bestand is tegen slijtage. Loofhout wordt meestal gebruikt voor vloeren (naast vloeren kan het ook worden gebruikt voor kasten), meubels, deuren en vensterbanken, lambriseringen, sierlijsten en lijstwerk. Omdat hardhout veel duurder is dan zachthout, wordt het meestal alleen gebruikt in druk belopen ruimten waar de duurzaamheid op de proef wordt gesteld.

Ze worden gemaakt van hout dat vele decennia of eeuwen gegroeid is, en de oogst vindt meestal plaats in bossen en niet in gecultiveerde plantages. Eiken, esdoorn en essen zijn de meest gebruikte soorten voor het maken van meubels.

 

Bouwhout bij E-woodproducts

 

Bij E-woodproducts.nl zorgen we ervoor dat al ons timmerhout van duurzame oorsprong is en na de productie opnieuw wordt gedroogd, zodat het minder vatbaar is voor krimpen of uitzetten en het schimmelrisico wordt beperkt!

Denk er bij het werken met hout aan dat het kan uitzetten of inkrimpen door veranderingen in de vochtigheidsgraad. Houd er ook rekening mee dat de gecommuniceerde maten de maten zijn die genomen zijn voordat het hout na het zagen weer droog is.

Dit betekent dat het hout in veel gevallen iets kleiner is dan geadverteerd. E-woodproducts.com vermeldt altijd de afmetingen bij benadering van haar producten op haar website.

Bouwhout is, zoals alle natuurlijke houtproducten, onderhevig aan veranderingen in temperatuur en vochtigheidsgraad. Bij blootstelling aan hitte kan de hars in het hout uitzetten en weglekken via scheuren of knoesten die tussen stukken materiaal bestaan.

Naarmate hout ouder wordt, kan het grijs worden. Dit heeft geen invloed op de levensduur van het hout, maar het kan behandeld worden met Restol Houtolie UV om de kleur te behouden en de gebruiksduur te verlengen.