Meer dan 150.000 producten
Actie deze maand: GRATIS levering vanaf 200€
Max. 10€ verzendkosten! 

Beits kopen

Beits is de juiste bescherming voor uw tuinmeubelen, fietsenstallingen of schuttingen. In tegenstelling tot vernis of lak dringt beits in het hout en heeft daardoor een vochtregulerende werking. Houtrot en schimmels hebben dus minder kans.

 

Neemt u eens een kijkje in ons aanbod. U kunt kiezen tussen transparante en verschillende soorten gekleurde potten, zoals antraciet of zwart; de maat varieert van 75 centiliter tot 2,5 liter).

Beits in vergelijking met de kenmerken van hout


In onze rubriek "Eigenschappen van hout" komt u meer te weten over enkele van de minder aantrekkelijke eigenschappen die houten constructies kunnen aantasten, zoals schimmel en rot.

 

Nederland heeft vaak te maken met plotselinge en hevige weersveranderingen, waarbij je 's ochtends nog buiten kunt ontbijten maar tegen de middag wordt je verrast door een hagelbui of overstroomde straten.Al deze natuurlijke elementen - water, zonlicht en temperatuurschommelingen - beïnvloeden de groei en de conservering van hout. Rot en schimmel kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan hout. Het hout zal geleidelijk zijn stevigheid verliezen en na verloop van tijd kunnen er kleine scheurtjes in het oppervlak ontstaan. Hout absorbeert ultraviolette straling van de zon en wordt geleidelijk grijs. Beits helpt dit tegen te gaan door na verloop van tijd een oppervlaktebeschermende laag op het hout aan te brengen, omdat het reageert met zonlicht.


.

Transparant of dekkend?


Beitsen zijn ofwel doorzichtige, kleurloze beitsen die niet gekleurd zijn en ondoorzichtige beitsen die dat wel zijn. Hoe donkerder de vlek, hoe meer pigment hij bevat, wat meer bescherming biedt tegen UV-stralen. Ondoorzichtige beitsen zijn al gekleurd en bieden dus nog meer bescherming tegen de zon.

Een dekkende beits biedt meestal een betere bescherming tegen verkleuring dan een transparante beits. Als u een dekkende beits koopt, lees dan van tevoren de productinformatie om te zien of u een primer of andere grondverf nodig hebt. En vergeet niet dat dit slechts een leidraad is. Beits ziet er zelfs verschillend uit afhankelijk van de houtsoort die u gebruikt en de kleur die u kiest, dus test het uit voordat u het op uw hele stuk spuit.

Beits of olie?


Olie en beits dringen door in het hout en bieden beide bescherming.Houtolieis vochtinbrengend en beschermt tevens tegen zonlicht. Olie is iets minder intens dan bitumen, maar beide hebben hetzelfde doel: het verzadigen en beschermen van hout. Het nadeel van het gebruik vanhoutolieis dat je het regelmatig opnieuw moet aanbrengen. Dit betekent echter ook dat het oorspronkelijke uiterlijk van het hout behouden blijft. Olie is er in verschillende kleuren en ook in een kleurloze variant. Zie hiervoor ons aparte artikel "HOUTOLIE".

En hoe zit het met (lak)verf?

 

Lak is een harde, glanzende laag die het hout eronder verbergt. Het beschermt wat het bedekt, maar je verliest elk spoor van wat er voordien was - kleur en nerf."

Enkele tips:


1. Hardhout kan het best worden behandeld met hardhoutolie, die zich beter aan het hout hecht en erin doordringt dan beits.2. Verschillende toepassingen vragen om verschillende producten. Het is belangrijk het juiste product voor een bepaalde toepassing te kiezen. Beitsen moeten bijvoorbeeld worden afgedekt met vernis na het schuren, maar niet omgekeerd.3. Om de schoonheid van uw tuinmeubelen en accessoires te behouden, is het belangrijk om het hout regelmatig te verzorgen.4. Als u uw tuinmeubelen net voor de lente en zo nodig in de nazomer van een nieuwe verf- of beitslaag voorziet, kunt u er jaren plezier van hebben.